…Cão de Áqua Português…

Senaste

Borka på kurs- K9 Nosework

I helgen, 5-6 april var jag och Borka på en kurs i nosaktivering, nämligen en ny sport fr USA- Nosework. Med oss hade vi kompisarna Therese och schäfern Ixa. Här kommer en sammanfattning om detta:

K9 Nosework – hundsporten från USA
En ny spännande hundsport har på kort tid växt fram utifrån att några hundtränare i narkotikasök, Kalifornien, USA, såg hur roligt hundarna hade och vilken mental stimulans de fick av att jobba med nosen. K9 Nosework delas upp i 3 klasser med stigande svårighetsgrad och introduktion av en ny doft i varje klass. Dofterna är i första klassen eukalyptus.  Söket består av 4 olika moment i varje klass:
Lådsök – hunden söker igenom 10-12 lådor i olika storlekar för att hitta doften/dofterna som är gömd. Inomhussök – hunden söker igenom ett avgränsat område i en byggnad för att hitta doften/dofterna. Utomhussök – söket sker på en begränsad yta utomhus där doften/dofterna finns gömd. Hunden söker i koppel eller lina. Fordonssök – söket sker på parkerade fordon där doften/dofterna finns gömd någonstans på utsidan av fordonet.
I USA har denna hundsport snabbt blivit populär och det arrangeras många tävlingar. Den stora anledningen till populariteten är nog att alla hundar kan delta oavsett om de är osäkra, utåtagerande, högintensiva, unga, gamla eller är operativa och söker annat ämne. Hundarna älskar att använda sin nos!

Det blev två intensiva dagar där både jag o Borka blev väldigt trötta då detta är helt nytt för oss. Ibland är det en nackdel att ha tränat sin hund i andra nosarbeten när man kommet till en sådan här sak. Lådsöket var för Borka en target-övning dvs han trodde att jag skickade honom till lådan för att han skulle ställa tassen på lådan… Utomhussöket trodde han var uppletande dvs att han skulle leta efter saker inte bara en speciell doft… hmm.. men skam den som ger sig- han klurade till sist ut vad det var vi nu skulle gör även om det inte hela tiden var självklart 🙂 MEN!! när vi gjorde övningen inomhus att han skulle leta efter doften så briljerade han- oj vad kul det var att se honom jobba! Sista övningen så gick han noggrant igenom korridoren i det lilla köpcentret och hittade doften som var gömd på tre ställen och matte fick inte i förväg veta var de fanns 🙂 🙂 så stolt! Man kan då förstå att vi kan ha så stor hjälp av våra hundar i situationer så vår näsa för länge sedan är borträknad.

Det här är verkligen en aktivering som man kan ta hur långt som helst men med enkla medel ha som aktivitet hemma. Nu ska vi hem och leta små burkar och fortsätta träna, även lilla Baron ska få pröva. Det som inte ingick i kursen var att låta hundarna söka av ett fordon, på utsidan… någon som vill låna ut sig bil? 😛

Vårsolen

DSC_0008

Våren kom med stormsteg nu i mars och det tycker grabbarna är såå härligt! Det finns inget bättre tycker Baron än att få springa, springa, springa, runt, runt, med något i munnen! Borka kan också springa men allra helst sätter han sig i solen och filosoferar med blicken över ägorna 🙂DSC_0019

DSC_0010

DSC_0002

DSC_0093

DSC_0036

Visst är de fina grabbarna!! ❤

Snöbus

B o B 004

Förra helgen så tog vi med oss kameran ut på tomten där hundarna lekte på tomten. Tänk att snö kan vara så kul 🙂
Ovan ser ni tokungen Baron som älskar att springa springa springa i snön…

B o B 008

B o B 005

Borka ser ut som en babian i ansiktet 🙂

B o B 007

Massa spring i benen!!

B o B 028

B o B 006

B o B 038

B o B 039

Dom är såå fina min pojkar ❤

B o B 045

My Dog 2014

Förra helgen packade vi väskorna och bilen och åkte till Göteborg. Hundarna var nybadade men utanför fönsterna öste regnet ner nästan hela vägen ner. Väl framme skulle vi checka in på hotellet men där var det fullständigt panik- pga sjukdom hos personalen så hade de på sena em inte hunnit städa alla rum så hela receptionen var full med folk, alla ville bara ha sin rumsnyckel och andas ut i en skön säng men icke… vi bestämde oss för att gå med hundarna en sväng och sedan se om läget hade lugnat ner sig.

Väl tillbaka igen så var receptionen nästan tom och även vi kunde få vår nyckel till rummet. Upp med packning och hundar till rummet (7 våningar upp med endast en hiss för gästernas alla hundar). Vid middagen sammanstrålade vi med Sussie och Göran (Kennel Backlyans) och åt en efterlängtad middag.

DAG 1:
Nästa dag var vi uppe före tuppen, planen var att vi skulle vara på plats vid ringen kl 8 då portisarna startade och Baron skulle vara bland de första ut i ringen. Men jag har aldrig varit med om en sådan röra- började redan på väg in till parkeringshuset, fortsatte vill biljettautomaten, vid hissarna ner till mässhallen, vid entren till mässan. Gah! Klockan hann springa iväg riktigt mkt och med andan i halsen landade vi vid ringen tjugo i nio. Upp med buren, börja göra i ordning nr-lappar och icke att förglömma hunden. Ja man kan ju med facit i hand säga att allt blev riktigt dåligt för den stackars junioren som skulle göra debut i ringen på en officiell utställning. Och kankse var det just det som gjorde att han glömt allt vi tränat på och bara skulle BUSA!!

MyDog 2014 002De tre juniorerna för dagen.

MyDog 2014 003Baron på språng…

MyDog 2014 004Han stod iaf stilla när domaren tittade på honom 🙂 Och nog lyckades han charma domaren för dagen, Joe Shappens för han skrattade bara  när Barons tålamod precis efter denna och nästa bild var tagna och han bara skulle busa med mig. Ja Baron hann med att pussa domaren på händerna när han lockade på Baron för att se hans uttryck 🙂

MyDog 2014 009Baron fick excellent och CK!! och en första placering i junioklass. Hans fin fina kritik finns att läsa HÄR.  (jag försöker allt trixs jag kan komma på för att han inte ska tröttna på mig och då blir uppställningen inte så tjusig 😉

MyDog 2014 012Championklass

MyDog 2014 029
Borka

MyDog 2014 039

Vilken skillnad det är att ställa en så cool kille som Borka som vet precis vad som ska göras.. Såå stilig kille ❤
Borka fick excellent och hans kritik kan ni läsa HÄR.

När vi kom ut ur hallen så hittade vi lite grön yta och fotade grabbarna med sina fina rosetter:

MyDog 2014 074

MyDog 2014 084Busungen med sin CK-rosett 🙂

MyDog 2014 093

MyDog 2014 103Stilig grabb med stilig Excellent rosett!!

Ja tänk vilken dag. Lilla bus-Baron som ändå kan så bra, och snygg dessutom 🙂 Väl tillbaka på hotellet så slocknade grabbarna fort och vi tog igen oss en stund innan det blev en lång härlig promenad. Baron han sov sedan som en stock!!

Jag hade beställt stövlar till grabbarna för att kunna ha regniga dagar på väg till utställning och fick dem levererade till ringen på söndagsmorgonen. Tack Isabel Brodin.

DAG 2:
Denna morgon hade vi inte lika bråttom för nu skulle det gå andra raser innan portisar i vår ring innan det skulle bli dags. Trots det kom vi i nästan samma tid som på söndag morgonen men nu syntes knappt någon till alls och på ett kick var vi vid ringen. Ringen för dagen lång väldigt dumt till vilket verkligen visar sig på de tappra försök Jensa gjorde på att försöka fota grabbarna i ringen. Två sidor avstängda och de andra bara byst med folk:
MyDog 2014 130

MyDog 2014 117Juniorerna för dagen känner ni igen 🙂
Baron och jag hade idag en mycket bättre dag, han kom idag ihåg precis allt och uppförde sig exemplariskt- stod fint och stilla och sprang som en gud till skillnad från sin matte 😉 Belöningen blev Excellent och CK och en 2:a placering i juniorklass!! Kritiken finns HÄR.

MyDog 2014 133Championklass. Borka min ängel är bara bara bäst. Fick även denna dag excellent och hans kritik kan ni näsa HÄR.

MyDog 2014 159Här har vi uppställningen inför bästa hane. Baron blev även denna dag oplacerad i bästa hane men vad gör väl det?! 🙂 Jag är så glad över mina fina pojkar!!
Tack Jens för att du är väldens bästa sambo som ställer upp på mina upptåg och denna gång var beredd att hoppa in i ringen med Borka om båda grabbarna hade fått CK. Kanske får vi se dig en dag i ringen? 🙂 Utan dig hade inte denna helg varit möjlig!

God Jul :)

God Jul!

Gott och blandat hösten 2013 011

Gott och blandat hösten 2013 022
Alla grabbarna i tomteluva 🙂

Gott och blandat hösten 2013 015

Gott och blandat hösten 2013 020

Man blir trött av att vara modell 🙂

Gott och blandat hösten 2013 018

Jättetrött…

Gott och blandat hösten 2013 019God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!

Tonårsmorsa : /

Jaha.. Var hittar man pappret för retur av valp???

En natt i veckan snodde Baron två toarullar och tapetserade övervåningens golv med dessa! Vaknade av att han bollade med något och var tvungen att blinka både en och tå gånger innan jag såga vad han hade gjort. Städade undan och sov en stund till. Vaknade en stund senare och det var dags för att kissa hundarna. Eftersom vi jobbade kväll så kröp vi sedan ner i sängen en stund till… Baron hoppar upp och skulle lägga sig på min arm men hejdar sig o börjar istället hulka- flyttar raskt ner honom från ansiktet och sängen och när han väl är på golvet kommer det upp små toapappersbollar…. Städar, ger honom lite mat för att magen inte ska vara tom och sen sover vi till klockan ringer. Går ut på långpromenad och det är som om djävulen flygit i honom… Jagar bilar, bussar, löv, pinnar ja allt som rör sig, något som han aldrig gjort förut. Glömde jag säga att han lyfter på benet när han kissar?!? Va hände?? Hur blev det så här??

På väg ut genom dörren på väg till jobbet frågar Jensa om Baron ska vara kvar hemma med honom- JA säger jag, kan ju vara skönt för Borka att vara ensam med matte. När jag nästan är framme kommer en bild från Jensa- Baron ligger och väntar i hallen på att jag ska komma tillbaka och hämta honom, mitt lilla hjärta!

Jensa skickar ännu en bild efter ett tag på en halvt uppäten mascara!!! Gahh var är mascaraborsten?? Mascaran låg på en hylla ca 160 cm fr golvet- hur sjutton har han lyckats få fatt i den? Hinner förbereda för transport till jobbet och preppar vettarna att valpen måste kräkas- vill ju inte att pinnen ska sticka hål på tarmen… Ber Jensa titta igen- har han verkligen ätit upp den eller har den bara gått av fr locket och sitter i behållaren? Åh det har den tack o lov!!! Puh! Det blir inte en resa till jobbet eller kräkning denna gång. men vad blir det här näst? Mmm va underbart med unghund!!

Eller som fru Ekström sa- Grattis! Du är numera tonårsmorsa!! 🙂 Mormor Alice avslöjade sig själv när hon var ung med att ha snott Sofias foundation eftersom hon hade en konstig ljusbrun färg på nosen. Hahaha! Jasså det är från mormor tokigheterna kommer ifrån?!? haha! 🙂

Sedan denna dag så har han varit den där snälla valpen igen, som om att det blev ett testosteron-rus i huvudet på honom!

 

 

Lite har blivit stor….

Kommer ni ihåg den här bilden?

20130511_152540

Baron är 8,5 vecka på den bilden. Hade en tanke med den bilden och det var ju att följa upp med en likadan när han blev lite större 🙂 så den kommer här…

bob 006

bob 007

… och här är Baron 7 månader och pappa Borka har precis fyllt 5 år. Fina grabbar va!! 🙂 Den är helgen har det varit såå fint väder. Kunde ju inte låta bli att fota lite. Men först några bilder på ”lilla” Baron som spårar:

bob 061

bob 062

han spårar lugnt och fint så man hinner fota samtidigt 😉

bob 065Titta titta matte vad jag hittade!!! En låda med gotte!!!!! 😀

Lite bus hemma:

bob 013

bob 044

bob 057

bob 047

bob 076

bob 086

bob 092Hej så länge från oss 🙂

Från lilla Baron…

b2

Nu ligger jag helt utslagen på soffan. Har sprungit sååå mkt i skogen idag, har jag sagt att jag blir som tokig av att bada i gyttja? Det liksom bara spritter till i kroppen på mig när jag springer i vatten eller lera 😉 Där vi bor så finns det fins kossor, Highland Cattle heter de tror jag. Vi är ganska lika tycker ibland folk som vi möter på promenaderna… Lite horn på mitt huvud bara så är det på pricken likt mig!

Nu på kvällskvisten blev jag kammad- det var lite skräp som fastnat i pälsen. Jag tycker det är ganska mysigt, men bäst är ju så klart att bara mysa. Men men då provade matte även att sätta någon slags snodd i mitt hår… Hon sa : ”alla stora pojkar måste ha tofs för att se…” Hihi- jag är stor nu… men vet ni… Jag känner mig inte så stor när det är mörkt om kvällarna, då finns det så mycket läskigt i alla skuggor… Hua!

b3Han kom ganska nära idag- och när han slet i trädet med sin stoora tung så lät det lite konstigt så då gjorde jag mig beredd att hoppa iväg! Ni vet väl att det är roligt att skutta? jag hoppar och skuttar så fort jag får chansen… Matte brukar undra om jag någonsin kan stå på alla fyra tassarna samtidigt- men det borde hon ju veta att jag kan eller hur?! På utställning måste man ju det och det visade jag ju att jag kunde 😉

b1

Vet ni, vet ni?!!? Jag tror det är något bra!! Jag har blivit vald att delta i en instruktörs examensarbete för att bli tävlingsinstruktör. Vi ska fram till januari bli coachade i ett elitmoment i brukslydnaden! Vilken grej va! Hihi, det är bra för jag blir sååå glad när vi ska träna!! Det heter tydligen inkallning med ställande och läggande. Matte lämnar mig när jag ligger ner och sedan ska man först springa fort fort, för att sedan blixtsnabbt stanna och stå still. Sen springer man fort fort igen och lika snabbt slänga sig ner på marken coh ligga still. Det avslutas med att jag spriger till matte och sätter mig vid hennes sida. Tror ni på mig? Klarar jag det? Jag tror det!! 😀 Vill ni se ett fint inkallning med ställande? Titta på detta som vi googlade fram!

Nu ska vi sova och i morgon ska vi åka och tävla.. Ja alltså pappa Borka och matte ska.

Best In Show-4

Helt fantastisk, alldeles galet…. så sjukt stolt!! Tänk att den lilla bruna busungen kunde så bra!!

Vi tar det från början… tidigt i lördags morse begav vi oss, hela familjen och husvagnen, upp till Älvkarleby och Laxön för att ha en släktträff med min pappas kusiner. Där umgicks vi hela lördag fm till kväll. Sov gott i husvagnen och på söndag morgon rullade vi ner till Gimo. Båda grabbarna skulle ställas ut, Baron i valpklass nu när han fyllt 6 månader och Borka i championklass.

Baron var först ut, och han var så duktig, rörde sig fint i ringen och stod stilla när domaren klämde, kände och studerad. Domaren var alldeles lyrisk över Barons steg i ringen, och att han hade kapacitet att bli riktigt fin! Kritiken kan ni läsa HÄR! Det belönades med Hp och eftersom han var ända valpen gick även BIR rosetten till honom 🙂 gimo 009

gimo 060

Bara detta hade gott och väl räckt för mig men mer skulle det bli- men vi kommer till det.

Borkas tur i ringen. Han var riktigt taggad idag och när vi skulle springa det ensamma varvet gick han på för kung och fosterland och vi fick ta ett varv lite lugnare 😉 Borka fick väldans fin kritik läs HÄR, placerade sig som 2:a i championklass och CK. I bästa hanhund placerade han sig som 3:a och fick reserv-CACIB (internationellt cert)! Haha vilken kille!!!

gimo 032

gimo 041

gimo 075

Fina pojkar med fina rosetter 🙂

Lite väntan blev det innan finalerna drog igång- Baron skulle ju in och slåss om Best in Show-valp placeringarna. Jag har ju aldrig varit med om att delta i finalerna så jag o Jens satt med två utslagna, nyrastade hundar och väntade på klockan. Helt plötsligt ropar speakern att alla valpar skulle till förbedömning! Gah!! jag som inte var redo… Väckte lilla Baron, drog på min kavajen och insåg att lillaB var full i frön- kammade honom snabb och sprang mot  ringen- insåg att jag inte hade nummerlappen på mig så Jens sprang och hämtade den. Baron var dock inte sen att hänga på- jippi det ska hända något! I förbedömningen placerades vi in efter vad jag tror är grupperna, vi var ca 25 valpar:

gimo 082

När det blev dags för vår tur att tittas på innan finalen kunde Baron inte alls stå stilla- så fort jag försökte ställ upp honom så kastade han sig bara ner på marken och skulle leka- och springa var ju jätteroligt- hoppade och skuttade och bet i koppel- ja allt man kan tänka sig som man just där och då inte skulle göra… hmm! ja vad skulle man göra. Kört tänkte jag! men men inte konstigt om han inte orkar efter en sådan här lång dag. När domaren hade tittat lite närmare på alla hundar så skulle vi springa in i stora ringen, en i taget och visa upp våra valpar, ni kan tänka vad nervös jag blev när jag insåg det med tanke på hur han nyss sprang och nu skulle vi göra det inför all denna publik!! Men plötsligt händer det, fick klartecken att springa in och han gör det som aldrig förr!! Vilken kille!!! Hör i högtalarna hur de ropar ”portugisisk vattenhund” och känner mig så mallig- han är ju bara bäst min lilla unge 🙂

gimo 094

gimo 105

Vet inte hur många varv vi sprang där inne och hur många gånger vi ställde upp men han gjorde allt precis som man skulle!! Först valde hon ut några hundar som hon ville se mer av- och vi var en av dessa, som jag tror kanske var 8st. Vi sprang alla ett varv till och ställde sedan upp och sedan gick sekunderna otroligt långsamt!! såg hur domaren viskade sina placeringar till sekreteraren och sedan gick bort till speakern. Massa sekundrar till!! och sedan började hon läsa: på 4:e placering har vi katalognr… (jag sneglar ner på min arm) 1695 (det är ju VI!!!) Portugisisk Vattenhund!! Å jisses 🙂 🙂 Vi hoppade fram till domaren och tog emot den stora rosetten:gimo 116Massa folk hoppade fram och fotade!!
Baron 1

Stilig va!!

gimo 132

Ja jag har fortfarande inte smält allt som hände! 6 månader och första gången på en officiellt utställning (även om valpklass är inofficiell) men ändå!! Jag är så STOLT! Mina fina fina pojkar 🙂

Baron 6 månader

2013-05-07 Hämta Baron 024

Hipp hipp hurra på Barons 6 månadersdag!!

Tänk vad tiden går fort och vad mycket som händer, på bilden ovan är pojken 8 veckor och på den nedre är från i  helgen (6 månader). Han älskar att spåra och att köra uppletande- vi har börjat träna lite lydnad och han är som ett popcorn vid min sida- allt är såå kul. Att han sedan är så otroligt lik sin mamma Bella i sitt sätt att vara är så underbart att se- har massa konstiga ljud för sig hela tiden och man ser honom alltid med något i munnen som han ska bära! Och så kelig sen, vill alltid mysa men än så länge är det lite svårt att sitta still en längre stund 😉

högbo 072